Zamieszczone przez marcink_1
Octavia 1.4 TSI czy dieselek, co kupić??
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez darek_wawaCały problem w nowych dieslach to filtry DPFO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez marcink_1Może ktoś z Was napisze mi realnie ile pali ten 1,9 TDI przy prędkości 170 km/h lub w mieście w korkach.
zapewniam Cię, że Twój CAXA potrafi spalić sporo więcej niż te marne 9 litrów, jak chcesz to mogę Ci pokazać :szeroki_usmiech
więc powinieneś się cieszyć
Jeżeli chodzi o TDI, to pewnie zawsze będzie mnie dręczył dylemat czy dobrze zrobiłem że go nie kupiłem. No chyba że do mojego uda się założyć gaz, co jest w niedługim czasie bardzo prawdopodobne, to wówczas byłaby pełnia szczęścia.
Pozdrawia
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Mnie się wydaje, że ciężko zrobić żeby średnie spalanie z odcinka około 15 km wyszło ponad 9l.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez darek_wawaTeraz testuję najnowszą Astrę 1.3 CDTI ECOFLEX 95KM, która w cyklu mieszanym miała palić 4.2. Dzisiaj po mieście wyszło mi 8.5 i jestem trochę w szokuSilnik 1.4 TSI wydaje się wiec dosyć dobrą alternatywą pomiędzy akceptowalnym spalaniem i brakiem DPF.
To tak, żeby nie było że nie ostrzegałem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbdarek_wawa, jak wahasz sie miedzy dieslem 1.9 a 1.4 TSI to ja bym pomyslal o 1.2 TSI.... osiagi podobne (na korzysc 1.2) a spalanie bedzie mniejsze niz w 1.4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1lepiej że mam 1.4. Jak naładuję komplet pasażerów i włączę klime to odczuwa się różnicę, a przy 1.2?????Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Ja do pewnego momentu to w ogóle nie brałem Octavki pod uwagę. Najpierw jarałem się na diesle bo mało palą. Potem chciałem kupić nowego C-maxa z silnikiem benzynowym 1,6 turbo w automacie ale jak Ford przesunął wprowadzenie tego modelu do sprzedaży z kwietnia na październik sprawa upadła. Następnie na tapecie była Mazda 3 w benzynie 2 litry i w automacie aż w końcu zajrzałem na stronę skody i już wtedy wiedziałem. Decyzja padła na O2 FL liftback ELEGANCE 1,4 TSI + DSG. Szkodnika będę odbierać we wrześniu i mam nadzieję, że wybór był dobry.
Co do ceny: na pewno polecam Danielcia - można z nim dogadać się. Polecam także tę firmę: http://leasing.otomoto.pl/index.php - proponują bardzo dobre ceny (nie można kupić za gotówkę tylko w kredycie albo w leasingu.
Ja osobiście wytargowałem dobrą cenę w 3-mieście i co najważniejsze dla mnie że na miejscu, nie muszę nigdzie jechać na południe kraju.
Z doświadczenia muszę Wam powiedzieć: jak idziecie kupować samochód to nie w krótkich spodenkach i w tenisówkacha gdy już jesteście do rozmowy przygotowani co do wyposażenia i ceny jaką chcecie zapłacić (w granicach rozsądku) to rozmowa zaczyna toczyć się na innej płaszczyźnie. :wink:
Życzę wszystkim udanych zakupów.Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwkarpecik, w mieście warszawa :?: :?: :?:
Nasza Octavia 1.4TSI DSG pali na trasie do 5.5 l/100km (Warszawa-Kozienice -Rzeszów), a w Wawie do 7.5 l/100km. Ta skrzynia DSG to mistrzostwo świata..
A propo spalania: mój kuzyn, w czasach słusznie zapomnianych, miał Poloneza. I nikt mi nie uwierzy, że auto na trasie paliło mu w okolicach 5.5 l/100km. Dam wam e-mail do niego w Chicago to wam napisze. Sprzedał potem Poldka wujowi, któremu nigdy nie udało się zejść poniżej 8 l/100km na trasie. Technika jazdy...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karpecikauto na trasie paliło mu w okolicach 5.5 l/100kmZamieszczone przez karpecikTechnika jazdy...
poza tym w czasach słusznie zapomnianych, jak się leciało np. z Torunia do Warszawy to było święto jak się cos mijało po drodzesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodae tam, wystarczy się po prostu potwornie wlec, nic nie wyprzedzać etc. nie wiem czy to ma wiele wspólnego z techniką, ale z silnymi nerwami i nieprzejmowaniem się innymi na pewno
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Czyżby spalanie zmniejszała skrzynia biegów. Przecież na ręcznej też chyba można tak samo jechać?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez marcink_1Czyżby spalanie zmniejszała skrzynia biegów. Przecież na ręcznej też chyba można tak samo jechać?
Jeżeli chodzi o światła, to wydaje mi się że octavia II FL ma kiepskie. Może trzeba je podregulować, może zmienić żarówki, ale pewnie to wiele nie pomoże.
Ciekawe ile by kosztowało założenie orginalnych ksenonów i jakie przeróbki by trzeba zrobić?
Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Jeżeli chodzi o światła, to wydaje mi się że octavia II FL ma kiepskie. Może trzeba je podregulować, może zmienić żarówki, ale pewnie to wiele nie pomoże.
Zamieszczone przez marcink_1iekawe ile by kosztowało założenie orginalnych ksenonów i jakie przeróbki by trzeba zrobić?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez marcink_1Czyżby spalanie zmniejszała skrzynia biegów. Przecież na ręcznej też chyba można tak samo jechać?
Jeżeli chodzi o światła, to wydaje mi się że octavia II FL ma kiepskie. Może trzeba je podregulować, może zmienić żarówki, ale pewnie to wiele nie pomoże.
Ciekawe ile by kosztowało założenie orginalnych ksenonów i jakie przeróbki by trzeba zrobić?
Pozdrawiam
Marcin
A ja bym DSG nei kupił, tylko z jednej przyczyny, 8 tys drogą nie chodzi.. to jest w moim przypadku 2lata jazdy za free. Gdyby była tańsza, chętnie..
Komentarz
-
Komentarz